Vrijstelling bpm voor bestelauto’s wordt in 2025 afgeschaft

Vanaf het jaar 2025 wordt de vrijstelling van bpm voor bestelauto’s afgeschaft. Momenteel zijn ondernemers vrijgesteld van het betalen van bpm bij de aanschaf van een bestelauto. Vanaf 2025 geldt echter dezelfde belastingheffing voor bestelauto’s als voor personenauto’s. Elektrische bestelauto’s blijven echter een uitzondering op deze regel.

Wat is BPM?

Bpm (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) is een eenmalige aanschafbelasting die van toepassing is bij de aankoop van een nieuwe auto. Het bedrag varieert per voertuig en is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. Deze belasting is ook verschuldigd bij de import van een auto uit het buitenland, inclusief tweedehands auto’s.

Momenteel zijn ondernemers vrijgesteld van bpm bij de aanschaf van een bestelauto voor zakelijk gebruik sinds 2007. Deze uitzondering blijft van kracht tot en met 2024. Elektrische voertuigen, zowel personenauto’s als bestelwagens, zijn momenteel volledig vrijgesteld van bpm.

Wanneer kom je momenteel in aanmerking voor bpm-vrijstelling?

Om in aanmerking te komen voor de huidige bpm-vrijstelling voor bestelauto’s, moeten ondernemers aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder het gebruik van de bestelauto voor meer dan 10% van het totale aantal zakelijk gereden kilometers per jaar, ondernemersstatus bij de Belastingdienst, en een hoofdzakelijke inrichting voor het vervoer van goederen zonder zitplaatsen in de laadruimte.

Wordt de bpm-vrijstelling nu volledig afgeschaft?

In 2025 wordt de uitzondering voor ondernemers afgeschaft, zoals aangekondigd op Prinsjesdag 2022 en bevestigd door de Eerste en Tweede Kamer als onderdeel van het Belastingplan 2023. Vanaf 1 januari 2025 zullen ondernemers bpm moeten betalen bij de aanschaf van een bestelauto, afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig, gelijk aan de belasting op personenauto’s. De vrijstelling blijft behouden voor volledig elektrische bestelauto’s.

De overheid beoogt met deze verandering de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s te stimuleren, aangezien de bpm wordt berekend op basis van CO2-uitstoot. De uitzondering voor elektrische bestelauto’s blijft bestaan om de verkoop van emissievrije voertuigen te bevorderen, vergelijkbaar met de stimulans voor elektrische personenauto’s.

Het overstappen op een elektrische bestelauto heeft niet alleen voordelen zoals het ontbreken van bpm, maar biedt ook voordelen in termen van toegang tot milieuzones in steden en vrijstelling van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024.

Gerelateerd nieuws